Inzet duurzaamheidsvouchers


Recentelijk is de centrale overheid een landelijke campagne gestart met duurzaamheidsvouchers. Hiertoe hebben veel gemeenten, dus ook Lisse, een fors subsidiebedrag ontvangen.

 

Het doel is huizenbezitters met deze duurzaamheidsvouchers tot een bedrag van maximaal € 70,- te stimuleren producten aan te schaffen en/of maatregelen te nemen om te verduurzamen en daarmee de energierekening naar beneden te brengen.



Lees de actievoorwaarden hier. 


Aan deze campagne is een uitgebreide promotie gekoppeld. Onder meer met posters door het hele dorp. Er is bij VVD Lisse onbekendheid over de bedragen die met deze campagne zijn gemoeid. Ook of de campagne louter draait op landelijke verkregen subsidie en wat het verwachte opbrengsten van deze campagne zullen zijn, gezien het minimale “cadeautje” per huizeneigenaar.

 

De VVD Lisse heeft naar aanleiding hiervan schriftelijke vragen gesteld aan het college. Met de name de hoogte van het budget van het Rijk wat voor de gemeente Lisse ter beschikking is gesteld is meer dan wenselijk om te weten, maar misschien wel veel belangrijker is de onderverdeling naar promotiekosten, communicatiekosten, ambtelijke uitvoeringskosten en mogelijke kosten welke door de gemeente Lisse zelf gedragen moeten worden.

 

VVD Lisse is van mening dat deze vouchers met een (relatief lage) waarde van € 70,- leiden tot een gering rendement en hadden dan ook liever gezien dat het budget voor grootschalige projecten werd ingezet.

 

Verder is het opvallend dat alleen eigenaren van woningen in aanmerking komen voor een duurzaamheidsvoucher, onzes inziens zouden ook huurders van woningen in aanmerking moeten komen.

 

Verder is opvallend te noemen de afbeelding van wethouder van der Laan op het promotiemateriaal, het betreft hier toch een landelijke campagne en dus niet een cadeautje van individu en/of gemeente Lisse.

 

Al met al best wel wat kritische vragen bij een onderwerp waar VVD Lisse echt wel het belang van inziet maar vraagtekens plaats bij de uitvoering, wij wachten dan ook met belangstelling de beantwoording van het college af.